Νιώθετε ξαφνικά πόνο στο αυτί που μοιάζει σαν να σας «τρυπά» το κεφάλι; Ακούτε ξαφνικά χειρότερα; Έχετε κατά πάσα πιθανότητα ωτίτιδα. Συνήθως, οι ωτίτιδες αντιμετωπίζονται εύκολα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα χωρίς τη συμβουλή γιατρού και δεν πειραματιζόμαστε με γιατροσόφια της γειτόνισσας! Όταν διαπιστώνετε ότι υπάρχει πρόβλημα πρέπει να απευθύνεστε σε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε να κάνει τη διάγνωση και να σας προτείνει τη σωστή θεραπεία.
Οι ωτίτιδες χωρίζονται αδρά σε δυο μεγάλες κατηγορίες.
Την ¨καλοκαιρινή¨, δηλαδή την εξωτερική ωτίτιδα και τη ¨χειμερινή¨, δηλαδή τη μέση ωτίτιδα. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στη συχνότερη ωτίτιδα του καλοκαιριού, την εξωτερική.
Πώς αντιμετωπίζεται ;
Σχεδόν πάντα ο καθαρισμός της περιοχής από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, η χρήση παυσίπονων και σταγόνων με αντιβιοτική δράση ή αλοιφής και η αποφυγή επαφής με το νερό αρκούν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Υπάρχει όμως περίπτωση να επεκταθεί και στο μέσο αυτί και τότε θα παρουσιαστεί πυρετός και θα χρειαστεί η λήψη αντιβίωσης.
Ποιοι είναι επιρρεπείς σε ωτίτιδες ;
Οι ωτίτιδες ¨χτυπάνε¨ συχνότερα τα παιδιά !
Κατά τη βρεφική ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ευάλωτο σε λοιμώξεις. Επίσης τα παιδιά έχουν πολύ μικρή ευσταχιανή σάλπιγγα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτη σε ιούς και μικρόβια. Τέλος τα μεγάλα ¨κρεατάκια¨ και αμυγδαλές, που βρίσκονται πολύ κοντά στην ευσταχιανή σάλπιγγα, ευνοούν τη μόλυνση του μέσου αυτιού.
Αλλά και τους ενηλίκους που έχουν στραβό διάφραγμα ή πολύποδες στη μύτη, σακχαρώδη διαβήτη, καπνίζουν και πάσχουν από αλλεργίες και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Χρήσιμες Συμβουλές!
Μη χρησιμοποιείτε σταγόνες στις ωτίτιδες, παρά μόνο με συμβουλή ΩΡΛ. Αν έχετε ωτίτιδα με ρήξη τυμπάνου και βάλετε σταγόνες, μπορεί να περάσουν στο μέσο αυτί και ενδέχεται να σας προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα, ακόμα και κώφωση !
Πείτε όχι στα γιατροσόφια και μη βάζετε λάδι στα αυτιά σας όταν πονάνε.
Γενικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μπατονέτες ! Η μπατονέτα προκαλεί τόσα προβλήματα που θα έπρεπε να ονομάζεται ¨ο καλύτερος φίλος του ωριλά¨!
Μη ρίχνετε νερό στα αυτιά σας και μην κολυμπήσετε πριν σας δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος, γιατί μπορεί να χειροτερεύσετε την κατάστασή σας.
Συχνά, σχεδόν καθημερινά, όταν βλέπουμε το χειμώνα ένα άρρωστο παιδί στο ιατρείο, δεχόμαστε την ερώτηση από το γονιό: γιατρέ, «κόλλησε» το παιδί κάτι ή κρύωσε; Και εννοεί ο γονιός ότι εκτέθηκε σε χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία, χωρίς να έχει ντυθεί, κατά την εκτίμησή του, σωστά, με αποτέλεσμα να αρρωστήσει.
Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί απαντούμε κάπως απόλυτα σε αυτή την ερώτηση: «Δεν υπάρχει κρύωμα, το παιδί έχει κολλήσει μια ίωση», βλέποντας πολλές φορές την αμφιβολία στο βλέμμα του γονιού για την απάντησή μας.
Πώς έχουν, λοιπόν, τα πράγματα;
Πρώτα απ’ όλα σε κάθε παιδί ή ενήλικα, που εκδηλώνει συμπτώματα κρυολογήματος, είναι εδώ και δεκαετίες στην επιστημονική κοινότητα ξεκάθαρο ότι αυτό οφείλεται σε λοίμωξη, δηλαδή σε ιό ή βακτηρίδιο, με συνηθέστερο τις ιώσεις. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει τα προβλήματα που προκαλεί στον οργανισμό το ψύχος, καθώς είναι γνωστό ότι καταστέλλει, για λόγους αυτοσυντήρησης, κάποιες διαδικασίες του οργανισμού. Για παράδειγμα, το κρύο, μέσω της περιφερικής αγγειοσύσπασης που προκαλεί, μειώνει την τοπική άμυνα του οργανισμού (π.χ. στο ρινικό βλεννογόνο).
Όταν υπάρχει κρύο, τα σταγονίδια από το βήχα και το φτάρνισμα διατηρούνται περισσότερο χρόνο στον αέρα, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση των λοιμώξεων. Επιπλέον, πολλοί ιοί προτιμούν τις συνθήκες του ψύχους κατά τους χειμερινούς μήνες για να αναπτυχθούν και να διαδοθούν, αλλά και γιατί λόγω του ψύχους οι άνθρωποι συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους και έτσι διευκολύνεται η διάδοση των ιώσεων. Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι όσοι πάσχουν από ιώσεις και προστατεύονται από το κρύο και την κούραση, γίνονται καλά μία έως δύο ημέρες νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν προστατεύονται.
Η αλήθεια, λοιπόν, μπορεί να είναι κάπου στη μέση για τα απλά κρυολογήματα! Στη χώρα μας, όμως, η υπερβολική φοβία των γονιών για το κρύο, που φτάνει μέχρι υπερβολής στο ντύσιμο, οδηγεί συχνά στο άλλο άκρο. Τα παιδιά όταν ντύνονται υπερβολικά ιδρώνουν και τα βρεγμένα ρούχα οδηγούν σε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματος, που έχει συνέπειες τελικά ίδιες ή και χειρότερες από ό,τι το ίδιο το ψύχος θα προκαλούσε στον οργανισμό.
Συμπερασματικά θα λέγαμε:
– Όχι στο υπερβολικό ντύσιμο, ναι στο κατάλληλο ντύσιμο
– Οι μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος και η εφίδρωση από το υπερβολικό ντύσιμο είναι πιο επικίνδυνες από το ίδιο το κρύο
– Η σταδιακή εξοικείωση με το κρύο σε συνδυασμό με την άσκηση είναι ευεργετικές για την άμυνα του οργανισμού μας.
Τι είναι ο ίλιγγος;
Ο ίλιγγος είναι ένα αίσθημα περιστροφής και έντονης κίνησης των αντικειμένων που βρίσκονται γύρω μας. Στις πιο «βαριές» περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία έως και εμετό. Το 80% των περιπτώσεων πρόκειται για μία ασθένεια του λαβυρίνθου, αλλά υπάρχει και ένα 20% το οποίο οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές.
Ποια συμπτώματα έχει;
Οι άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν επεισόδια ιλίγγου έχουν τα εξής συμπτώματα:
Το ενθαρρυντικό, βέβαια, είναι ότι διαρκεί πολύ λίγο. Μπορεί να κρατήσει από ώρες έως και 7 ημέρες. Τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν και σιγά σιγά εξαφανίζονται.
Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν έχουμε αυτό το αίσθημα;
Το εσωτερικό αυτί έχει τη δυνατότητα να στέλνει σήματα στον εγκέφαλο έτσι ώστε να αντιληφθούμε τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος μας. Όταν λοιπόν συσσωρεύονται άλατα στον λαβύρινθο και το σήμα αδυνατεί να περάσει, διαταράσσεται η ισορροπία και αποσυντονίζεται ο εγκέφαλος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να αισθάνονται έντονη ζαλάδα καθώς ο εγκέφαλος δε μπορεί να συντονιστεί με τις κινήσεις του σώματος.
Πόσα είδη ιλίγγου υπάρχουν;
Το σύνδρομο Meniere είναι μία ασθένεια του αυτιού που προκαλεί επεισόδια ιλίγγου, παροδική μείωση ακοής, έντονη αστάθεια και εμετό. Μπορεί να είναι οφείλεται σε κληρονομικότητα αλλά και σε λοίμωξη του εσωτερικού αυτιού. Η πλειοψηφία των ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο Meniere είναι και άνδρες και γυναίκες συνήθως από 40 ετών και άνω.
Είναι η πιο κοινή μορφή ιλίγγου. Συνήθως παρατηρείται όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι το πρωί, στο «στριφογύρισμα» πάνω στο κρεβάτι αλλά και στην απότομη αλλαγή θέσης του κεφαλιού.
Τα κλασικά συμπτώματα αυτής της φλεγμονής είναι ο έντονος ίλιγγος συνοδευόμενος ενίοτε με ναυτία και εμετό. Όταν, βέβαια, συνδυάζεται με απώλεια ακοής τότε πρόκειται για την λεγόμενη «λαβυρινθίτιδα». Η πιο αποτελεσματική λύση είναι η παραμονή αρκετών ημερών στο κρεβάτι αλλά και η ιατρική συμβουλή είναι σημαντική για την ταχύτερη θεραπεία της φλεγμονής.
Είναι ένα είδος πονοκεφάλου o οποίος συνοδεύεται από ζαλάδα και ναυτία. Μπορεί να διαρκέσει κάποιες ώρες έως και ημέρες και προκαλείται όταν κάποιος έχει ευαισθησία σε έντονους θορύβους αλλά και στο φως.
Το ακουστικό νευρίνωμα βρίσκεται στο νεύρο που συνδέει το αυτί με τον εγκέφαλο. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα που συνήθως παρατηρούνται είναι έντονη ζαλάδα, εμβοές στα αυτιά αλλά και απώλεια ακοής.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ίλιγγος μπορεί να οφείλεται και σε νευρολογικές διαταραχές. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό καθώς συνοδεύεται παράλληλα και από άλλα συμπτώματα όπως είναι η αδυναμία ισορροπίας, το μούδιασμα άκρων κλπ. Τότε, ο γιατρός παραπέμπει τον ασθενή σε κάποιο νευρολόγο για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του.
Πώς γίνεται η εξέταση του ιλίγγου;
Πρώτα απ’ όλα, προκειμένου να εξετάσουμε έναν ασθενή με ίλιγγο λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν το ιστορικό υγείας του και ακολουθούμε την εξής σειρά εξετάσεων:
Πώς και σε πόσο καιρό θεραπεύεται;
Συνήθως ο ίλιγγος διαρκεί από μία ημέρα έως και μερικές εβδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα και σε κάποιες άλλες είναι έντονα και παρατεταμένα. Στα έντονα συμπτώματα, συνήθως προτείνεται κάποιο αντιεμετικό ή κάποια φαρμακευτική αγωγή που βοηθούν στην καταστολή των συμπτωμάτων.
Μην ξεχνάτε πως τα φάρμακα δεν αποτελούν θεραπεία, παρά μόνο προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων!
Οι ειδικές ασκήσεις που θα σας δείξει ο γιατρός, θα σας οδηγήσουν στην ταχύτερη ανάρρωση.
Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι;
Ο χρόνος, λοιπόν, σε συνδυασμό με τις ασκήσεις που χρειάζονται στην περίπτωση του κάθε ασθενούς αποτελούν την ιδανική θεραπεία για την αντιμετώπιση του ιλίγγου!
Ο γιατρός, είναι πάντα πρόθυμος να σας βοηθήσει και λύσει οποιαδήποτε απορία σας δημιουργηθεί!
Έχω στραβή μύτη…Έχω και διάφραγμα στραβό;
Δεν έχει καμία σχέση η εξωτερική όψη της μύτης σας! Μια μύτη που είναι ολόισια απέξω, μπορεί να είναι πολύ στραβή από μέσα. Όπως επίσης και σε μία στραβή μύτη εξωτερικά δε σημαίνει ότι είναι στραβό και το διάφραγμα.
Τι είδους εξέταση πρέπει να κάνω για να δω αν έχω στραβό διάφραγμα;
Μόνο ο πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος ενός ωτορινολαρυγγολόγου μπορεί να σας δώσει μια σαφή εικόνα του διαφράγματος. Εξάλλου, τη σημερινή εποχή, πρόκειται για μια διαδικασία πολύ γρήγορη και ανώδυνη!
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται την ώρα της επέμβασης;
Αρχικά, γίνεται ολική νάρκωση με τη συναίνεση του ασθενούς. Χρησιμοποιώντας τη νέα μέθοδο ενδοσκόπησης με κάμερα, είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα υγιή άτομα και ειδικότερα αυτά που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν αλλά φεύγουν σε 3 ώρες μετά το χειρουργείο.
Είναι επώδυνη η διαδικασία της επέμβασης;
Καθόλου! Είναι από τις πιο ανώδυνες επεμβάσεις όταν γίνεται ενδοσκοπικά. Από την πρώτη κιόλας μέρα θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα τεράστια οφέλη της επέμβασης!
Όταν κάνω την επέμβαση, θα πάψω να ροχαλίζω, να λαχανιάζω και να κουράζομαι;
Όταν η επέμβαση γίνει ενδοσκοπικά έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο ασθενής νιώθει απίστευτη ευεξία και ενέργεια στην καθημερινότητα του, μιας και δεν έχει την επιβάρυνση που ένιωθε με το στραβό διάφραγμα.
Έχω ακούσει πως δεν πετυχαίνει πάντα. Ισχύει;
Στην ενδοσκοπική τεχνική υπάρχει μεγάλη ακρίβεια στη διόρθωση λόγω του δυνατού φωτισμού και της σωστής μεγέθυνσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι άμεση, αναίμακτη και με το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Υπάρχει εναλλακτική θεραπεία;
Βοηθά πολύ η χρήση ρινικών σπρέι αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ προσωρινό.
Πολλοί ασθενείς μετά την εγχείρηση πρήζονται και μελανιάζουν. Υφίσταται κάτι τέτοιο ή διαφέρει ανάλογα με τον ασθενή;
Αυτό δεν ισχύει! Χρησιμοποιώντας την ενδοσκοπική μέθοδο δεν θίγονται οι γύρω υγιείς ιστοί με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην ταλαιπωρείται από πρήξιμο, μελάνιασμα και πόνο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Ιγμορίτιδας;
Όταν κάποιος έχει ιγμορίτιδα μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα έντονης ρινικής συμφόρησης, καταρροή, αλλά και οπισθορινικές εκκρίσεις. Επίσης, αξιόλογο σύμπτωμα αποτελεί και το αίσθημα βάρους στο μέτωπο (ειδικά με το μπροστινό σκύψιμο του κεφαλιού), ο πυρετός, το αίσθημα κόπωσης αλλά και η κακοσμία στόματος.
Για την καλύτερη διάγνωση της ιγμορίτιδας, συνίσταται η εξέταση και ο έλεγχος από εξειδικευμένο ΩΡΛ, σε συνδυασμό με τη λήψη ιστορικού από τον ασθενή. Η εξέταση θα περιλαμβάνει σίγουρα ενδοσκόπηση της μύτης αλλά και υπέρηχο ιγμορείων ο οποίος θα μας δώσει πλήρη εικόνα για την κατάσταση των ιγμορείων.
Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ιγμορίτιδας
Οι παρακάτω παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της Ιγμορίτιδας είναι:
Το στραβό ρινικό διάφραγμα
Οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες
Οι ρινικοί πολύποδες
Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
Η αλλεργική ρινίτιδα
Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την ιγμορίτιδα;
Η θεραπεία της ιγμορίτιδας εξαρτάται από τον τύπο και την αιτία που προκλήθηκε.
Συνήθως συνίστανται ρινικές πλύσεις με ειδικά διαλύματα, χρήση ρινικών σπρέι αλλά και φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά και παυσίπονα. Έτσι, επιτυγχάνεται σωστός καθαρισμός των ιγμορείων αλλά και άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η συνολική διάρκεια της θεραπείας κρατά τουλάχιστον 10-15 ημέρες.
Επίσης, μην ξεχνάτε να μένετε ενυδατωμένοι!!! Προσπαθήστε να πιείτε πολλά υγρά, όπως είναι το τσάι ή το χαμομήλι, μιας και βοηθά στη διάσπαση της βλέννας και κατά συνέπεια στη γρήγορη καταπολέμηση των συμπτωμάτων.
Σε περιπτώσεις, όμως, που τα συμπτώματα επιμένουν απαιτείται καθαρισμός των ιγμορείων με χειρουργική επέμβαση.
Η ενδοσκοπική χειρουργική των ιγμορείων είναι πλέον η πιο αποτελεσματική επέμβαση για την αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας αλλά και των ρινικών πολυπόδων. Παράλληλα, με το σύστημα υποβοηθούμενης πλοήγησης(navigator) έχουμε τη δυνατότητα να χειρουργούμε τον ασθενή με μεγαλύτερη ακρίβεια καθώς έχουμε πρόσβαση σε δύσκολες περιοχές των παραρρίνιων κόλπων και αποφεύγουμε κάθε κίνδυνο πιθανής επιπλοκής.
Πρόκειται δηλαδή για μία επέμβαση εξαιρετικά ασφαλή για τον ασθενή αλλά και μικρής διάρκειας. Είναι εξαιρετικά ανώδυνη και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του σε πολύ λίγες μέρες.
Αν ταλαιπωρείστε κι εσείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα της ιγμορίτιδας συμβουλευτείτε τον γιατρό ο οποίος με την πολυετή εμπειρία του μπορεί να σας δώσει μία οριστική λύση για το πρόβλημα σας!!!
Τι είναι οι εμβοές;
Οι εμβοές είναι το γνωστό σε όλους «βουητό» στα αυτιά. Συνήθως παρατηρείται όταν δεν υπάρχει κάποια εξωτερική πηγή η οποία παράγει θόρυβο αλλά οφείλεται σε κάποιο είδος ασθένειας του ανθρώπινου οργανισμού. Οριστική θεραπεία δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα. Ωστόσο, σε κάποια είδη εμβοών υπάρχει θεραπεία ενώ σε άλλα μπορεί να επιτευχθεί ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Τι μορφή ήχων έχουν;
Οι ήχοι που ακούμε συνήθως έχουν τις εξής μορφές:
Βούισμα
Συνεχόμενος τόνος
Έντονο σφύριγμα
Αίσθηση σφυγμού. Αυτές είναι οι λεγόμενες «σφύζουσες» εμβοές.
Που οφείλονται οι εμβοές;
Οι εμβοές μπορεί να οφείλονται σε:
Συσσωρευμένο κερί
Νόσο Meniere
Έκθεση σε δυνατούς ήχους(βιομηχανικοί εργάτες, θορυβώδεις μηχανές, δυνατή μουσική στο αυτοκίνητο, όπλα, αλυσοπρίονα)
Έντονο στρες
Φαρμακευτική αγωγή
Νευρολογικά προβλήματα
Τι επιπτώσεις έχουν στη ψυχολογία;
Οι άνθρωποι με εμβοές συνήθως υποφέρουν από:
Ένταση, έντονο εκνευρισμό, απογοήτευση
Κατάθλιψη
Δυσφορία
Αδυναμία συγκέντρωσης
Πώς γίνεται η διάγνωση τους;
Ο ΩΡΛ προβαίνει σε κάποιες ενδελεχείς εξετάσεις προκειμένου να καταλάβει το είδος των εμβοών και την αιτία. Αυτές γίνονται με την ακόλουθη σειρά:
Καθαρισμός αυτιού
Ακοολογικός έλεγχος
Ειδικές κινήσεις του κεφαλιού έτσι ώστε να δει ο γιατρός αν οι εμβοές μειώνονται ή αυξάνονται.
Μαγνητική τομογραφία
Εξετάσεις αίματος
Υπάρχει θεραπεία;
Αρχικά, προσπαθούμε να βρούμε μία πιθανή αιτία για τις εμβοές. Αυτή μπορεί να είναι η αφαίρεση μιας κυψελίδας από το αυτί, η αλλαγή μιας φαρμακευτικής αγωγής, η θεραπεία αγγειακών προβλημάτων κ.α. Οριστική λύση για τις εμβοές δεν υπάρχει. Στοχεύουμε, όμως, στην άμεση καταστολή των συμπτωμάτων!
Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις εμβοές;
Οι άνθρωποι οι οποίοι ταλαιπωρούνται με εμβοές δε παύουν να έχουν μία ποιοτική και παραγωγική ζωή. Αν και τα περισσότερα είδη εμβοών δε θεραπεύονται, οι άνθρωποι μπορούν να τις διαχειριστούν σε σημείο που δεν αποτελεί έντονη ενόχληση για αυτούς.
Αποδεχτείτε τις εμβοές σας.
Εστιάστε τη προσοχή σας σε κάτι άλλο. Μη σκέφτεστε συνέχεια το πρόβλημα!
Ασχοληθείτε με κάποια δραστηριότητα για περισσότερη εκτόνωση.
Διαχειριστείτε το άγχος σας με διάφορες στρατηγικές όπως είναι ο διαλογισμός κλπ.
Σκεφτείτε θετικά. Η αρνητικότητα επηρεάζει το πρόβλημα!
Αποφύγετε τις αγχωτικές καταστάσεις!
Τι μπορώ να αλλάξω στην καθημερινότητα μου;
Διατροφή
Σύμφωνα με αρκετές μελέτες έχει αποδειχτεί πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή. Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ. Η καφεΐνη λόγω της υπερδιέγερσης που προκαλεί, μπορεί να επιδεινώσει τις εμβοές. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν προσλαμβάνουμε αλκοόλ. Αντιθέτως, μία πλούσια διατροφή σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να προλάβει ή και να διορθώσει το πρόβλημα.
Διακοπή καπνίσματος
Το κάπνισμα επιβαρύνει αρκετά την υγεία του ανθρώπου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στα αυτιά μας με αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική λειτουργία τους.
Σωματική δραστηριότητα
Βάλτε στη ζωή σας τη σωματική άσκηση! Αυτή μπορεί να είναι ένας περίπατος, ένα χαλαρό τρέξιμο ή και σωματική άθληση. Επίσης, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αφορά και ένα χόμπι το οποίο μπορεί να μας προσφέρει εκτόνωση και ευεξία.
Περιβάλλον με ευχάριστους «θορύβους»
Προσπαθήστε να βρίσκεστε σε χώρους όπου ακούγεται ένας ευχάριστος θόρυβος, όπως είναι μία χαλαρωτική μουσική, ένα ραδιόφωνο που παίζει χαμηλόφωνα κ.λ.π. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσπάται η προσοχή σας και δε θα αντιλαμβάνεστε τις εμβοές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Είναι δεδομένο λοιπόν, ότι οι εμβοές είναι μία παθολογική κατάσταση η οποία μπορεί να ταλαιπωρεί τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μη ξεχνάμε όμως, πως η έγκαιρη διάγνωση από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο μπορεί να αποκλείσει πιθανό σοβαρό νόσημα και να βελτιώσει την καθημερινότητα των ατόμων που πάσχουν από εμβοές. Έτσι, θα μπορούν να ζουν ποιοτικά και να απολαμβάνουν τη κάθε στιγμή της ζωής τους!